КОНФЛІКТ В УКРАЇНІ – Варіанти імміграції та підтримка осіб

КОНФЛІКТ В УКРАЇНІ – Варіанти імміграції та підтримка осіб

Серйозність ситуації в Україні продовжує нас жахати, тому більшість із нас усвідомлюють, як нам пощастило насолоджуватися справжнім миром і свободою у Сполученому Королівстві, і тому ми відчайдушно шукаємо способи підтримати наших сусідів-українців та їхні родини. Багато хто з нас зараз сподівається на те, що уряд Сполученого Королівства забезпечить негайну санкціоновану державну допомогу та підтримку всім, хто постраждав від війни. Незважаючи на те, що уряд пішов на певні поступки щодо імміграційних правил, у країні в цілому всі погоджуються з тим, що ці поступки є недостатніми, і Сполученому Королівству слід додатково послабити свої правила та кордони, щоб підтримати наших щедрих європейських союзників і тепло приймати біженців у Сполученому Королівстві.

Отже, які варіанти імміграції у Сполучене Королівство наразі мають українці та члени їхніх сімей?

Українці, які вже перебувають у Сполученому Королівстві на підставі візи з обмеженим строком дії

Українці, які перебувають у Сполученому Королівстві на підставі наявних дійсних віз, мають право на підставі цих віз продовжувати жити і працювати у Сполученому Королівстві, за умови дотримання звичайних обмежень, пов’язаних з їхнім імміграційним статусом. Такі права зберігатимуться до спливу строку дії цих віз.

Українці, які перебувають у Сполученому Королівстві на підставі дійсних віз, строк дії яких спливає, мають право продовжити строк дії своєї візи або подати заяву на отримання нової візи у Сполученому Королівстві. Тепер для цього їм не потрібно залишати Сполучене Королівство. Для отримання кожної візи встановлені певні конкретні вимоги, і кожен, хто подає документи на отримання візи, повинен відповідати вимогам для її отримання. Таким чином, для визначення належного способу імміграції та ймовірності задоволення заяви на отримання візи може знадобитися подальша індивідуальна консультація з питань імміграції.

Це лише тимчасова поступка у зв’язку з тим, що така особа не може повернутися в Україну, а тому її слід уважно відслідковувати.

Українці, які перебувають у Сполученому Королівстві, також можуть скористатися сімейною програмою для України (UFS), якщо вони відповідають вимогам цієї програми. Вона може поширюватися на осіб, які перебувають у Сполученому Королівстві, не маючи жодного дійсного права залишатися в країні.

Сімейна програма для України (UFS)

UFS має на меті дозволити (1) українцям та (2) особам, які не є громадянами України, які належать до однієї родини, що включає близького родича, який є українцем, приїхати до Сполученого Королівства за умови, що:

  • вони постійно проживали в Україні до 1 січня 2022 року; та

  • у Сполученому Королівстві є член їхньої сім’ї, який

    • є громадянином Сполученого Королівства; або
    • «оселився» у Сполученому Королівстві – наприклад, має посвідку на постійне проживання, статус поселенця або підтвердження постійного проживання; або
    • є особою, яка прибула з ЄС, Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії чи Швейцарії і має попередній статус поселенця та почала проживати у Сполученому Королівстві до 1 січня 2021 року; або
    • Ø  є особою, яка має статус біженця або перебуває під гуманітарним захистом у Сполученому Королівстві.

Після того, як буде встановлено відповідність цим вимогам, особа, яка бажає приєднатися до свого члена сім’ї, який проживає у Сполученому Королівстві, повинна надати докази того, що вона є однією з наступних осіб:

  • близьким родичем, наприклад:

    • чоловіком або дружиною або цивільним партнером спонсора із Сполученого Королівства;
    • неодруженим партнером (ви повинні проживати разом однією сім’єю щонайменше два роки) спонсора із Сполученого Королівства;
    • дитиною віком до 18 років спонсора із Сполученого Королівства або його партнера;
    • батьком або матір’ю дитини віком до 18 років спонсора із Сполученого Королівства;
    • нареченим або нареченою або майбутнім цивільним партнером спонсора із Сполученого Королівства.
  • далеким родичем. Далекими родичами є:

    • батько або мати особи старше 18 років, яка є спонсором із Сполученого Королівства;
    • дитина старше 18 років спонсора із Сполученого Королівства;
    • дідусь або бабуся спонсора із Сполученого Королівства;
    • онук або онука спонсора із Сполученого Королівства або його партнера;
    • брат або сестра спонсора із Сполученого Королівства;
    • тітка або дядько спонсора із Сполученого Королівства;
    • племінниця або племінник спонсора із Сполученого Королівства;
    • дідусь або бабуся, батько або мати, брат або сестра партнера спонсора із Сполученого Королівства.
  • близький родич далекого родича, наприклад:

    • чоловік або дружина або цивільний партнер далекого родича;
    • неодружений партнер (ви повинні проживати разом однією сім’єю щонайменше два роки) далекого родича;
    • дитина віком до 18 років далекого родича;
    • батько або мати дитини віком до 18 років, яка є далеким родичем;
    • наречений або наречена або майбутній цивільний партнер далекого родича.

У разі подання заяви особою в якості близького родича далекого родича, далекий родич повинен подати заву одночасно, або йому повинно бути вже надано візу за програмою UFS. Уряд Сполученого Королівства зазначив, що заяви стосовно інших членів сімей розглядатимуться, але виключно за виняткових обставин.

Заяву можна подати онлайн, при цьому заяву необхідно заповнити у належній формі, доступній за посиланням. Також заяву можна подати через візовий центр (VAC). Діють тимчасові візові центри (VAC) для осіб, які подають заяви за програмою UFS у різних містах Європи, наприклад у:

  • Будапешті, Угорщина;
  • Кишиневі, Молдова;
  • Варшаві, Польща;
  • Бухаресті, Румунія;
  • Парижі, Франція.

Наразі заяву на отримання візи за програмою UFS можна подати безкоштовно, також не потрібно сплачувати будь-які імміграційні збори за медичне обслуговування. Крім того, було впроваджено певні поступки, щоб допомогти заявникам, яким може бути складно надати необхідні документальні підтвердження. Якщо віза видаватиметься за програмою UFS, строк її дії становитиме до 3-х років.

Також продовжує існувати можливість звертатися за наданням стандартної сімейної візи, однак вимоги, встановлені для її отримання, суворіші, ніж за програмою UFS, і тому на даний момент цей варіант не може бути найбільш доцільним.

Гостьова віза

Багато українських біженців не матимуть родинних зв’язків у Сполученому Королівстві, які дозволили б їм звернутися за наданням візи за сімейною програмою для України (UFS). Тож які варіанти їм доступні?

Одним з варіантів є звичайна гостьова віза. Вимоги щодо подання заяви на отримання цієї візи є досить суворими, оскільки зазвичай вона використовується лише у зв’язку з діяльністю, пов’язаною з дозвіллям, такою як туризм і відвідування друзів. Втеча від війни наразі не вказана як причина, що дозволяє надання такої візи. Це те, стосовно чого найближчим часом може бути здійснено послаблення.

В разі її надання особі дозволяється перебувати у Великобританії до 6-ти місяців. Однак гостьова віза надається виключно за умови, що особа планує повернутися додому (в Україну) після спливу строку дії візи. Особа повинна підтвердити це в Міністерстві внутрішніх справ Сполученого Королівства під час подання заяви. Звичайно, враховуючи непередбачувані обставини, які наразі існують в Україні, зробити це буде дуже складно.

Після того, як особа отримає гостьову візу та прибуде до Великобританії, вона може обрати варіант отримання візи на основі балів, як зазначено вище.

Де особи можуть отримати допомогу щодо візи та притулку?

Усі вищезазначені процеси можуть бути досить складними, і тому деяким особам може знадобитися юридична консультація.

Крім того, ситуація є досить мінливою, і тому, незважаючи на те, що інформація у цій статті є актуальною на момент публікації, це може змінитися через день, тиждень, місяць або рік.

Нижче наведено посилання на безкоштовну консультаційну службу, яку було створено для надання допомоги щодо питань, пов’язаних з імміграцією, для осіб, які постраждали від війни.

Консультаційний проєкт для України (Ukraine Advice Project) – Безкоштовні поради щодо імміграції та притулку у Великобританії для українців та їхніх сімей від кваліфікованих юристів (advice-ukraine.co.uk)

Особи також можуть звертатися до спеціалізованої організованої урядової служби підтримки з питань імміграції Великобританії за номером 0300 3032758 (для дзвінків з Великобританії).

 Як допомагає компанія Michelmores? 

Окрім надання юридичної підтримки Консультаційного проєкту для України, на даний момент ми пропонуємо безкоштовну 30-хвилинну телефонну консультацію для нових клієнтів, яким необхідні поради та підтримка у зв’язку з будь-якими питаннями стосовно імміграції. Наразі вона включає консультації щодо програми UFS, а також заяв про надання притулку та гуманітарного захисту, а за потреби доступні послуги перекладу польською та російською мовами. Якщо Вам або членам Вашої родини потрібна порада чи підтримка, будь-ласка зверніться до будь-якого фахівця команди з питань імміграції: Philip Barth (Філіп Барт), Lynsey Blyth (Лінзі Блайт), Siobhan Murphy (Шівон Мерфі) та Matt Warren (Метт Уоррен), і ми з радістю допоможемо.